Zoals de naam al zegt, heeft de Maine Coon zijn achtergrond oorspronkelijk uit de staat Maine van de Verenigde Staten. Het is een natuurlijk ras en mogelijk het oudste ras dat uit Amerika komt. De geschiedenis van de Maine Coon gaat terug tot het begin van de 19e eeuw, toen de kat bekend stond als een populaire jager op muizen, boerderijkat en scheepsgenoot.

Korte/Snelle Maine Coon katten info:

  • Gemiddelde hoogte: 25-45 cm.
  • Gemiddeld gewicht: 4-12 kg.
  • Gemiddelde levensduur: 10-14 jaar
  • Kunnen goed samenleven met: kinderen, senioren, honden, katten, gezinnen.
  • Karakter: sociaal, aanhankelijk.
  • Intelligentie: Hoog.
  • Speelsheid: Zeer speels, ook op oudere leeftijd.
  • Activiteiten niveau: Normaal actief.
  • Vocaliteit: Wanneer nodig (de grootste maine coons kunnen miauwen als een kitten).
  • Haarlengte: Halflang.

Andere eigenschappen van een maine coon:

  • Gemakkelijk te trainen.
  • Vereist veel verzorging.
  • Vriendelijk tegen mensen.
  • Vriendelijk tegenover andere huisdieren.
  • Vriendelijk tegen vreemden.
  • Hoge prooidrift.
  • Tolereert om opgepakt te worden.

GEWICHTEN VAN MAINECOON KITTENS . (DIT ZIJN GEMIDDELDE GEWICHTEN EN IS UITERAARD SLECHTS TER INDICATIE).

KaterPoes
Geboortegewicht100-180 gram100-160 gram
1 Week220-310 gram200-280 gram
2 Weken330-450 gram320-420 gram
3 Weken400-630 gram390-580 gram
1 Maand 610-870 gram550-810 gram
2 Maanden1100-1700 gram1050-1500 gram
3 Maanden1700-2800 gram1600-2400 gram
4 Maanden2700-4200 gram2500-3800 gram
5 Maanden3200-5200 gram2700-4100 gram
6 Maanden3700-5800 gram3000-4200 gram
1 Jaar 6000-9000 gram4000-7000 gram
1.5 Jaar6000-9500 gram4200-7200 gram
2 Jaar6000-10000 gram4500-7300 gram

HOE LANG WORDT EEN MAINECOON ?

De gemiddelde lengte van een volwassen Mainecoon is 48-100 cm (gemeten van neus tot staart).

Uiteraard zijn er exemplaren van meer dan 100 cm. Dit zijn uitzonderingen!

HOE OUD WORDT EEN MAINE COON?

De gemiddelde leeftijd van een Maine Coon ligt ergens tussen de 10 en 14 jaar. Sommige Maine Coons worden uiteraard ouder tot wel 15-18 jaar. Uiteraard zijn er meerdere factoren die meespelen bij de uiteindelijke leeftijd van een Maine Coon. Te denken valt aan: Levensstijl, dieet en uiteraard de genen van de kat.

Technisch gezien is Corduroy. De kat die momenteel het Guinness World Record van oudste levende kat ter wereld heeft, slechts half Maine Coon. De 26-jarige Corduroy geeft zijn raszuivere soortgenoten dus wat leeftijd betreft het nakijken.

WAT IS DE LEEFTIJD VAN EEN MAINE COON TEN OPZICHTE VAN DE MENS?

Leeftijd MainecoonLeeftijd Mens
0-1 Maand0-1 Jaar
2 Maanden2 Jaar
3 Maanden4 Jaar
4 Maanden6 Jaar
5 Maanden8 Jaar
6 Maanden10 Jaar
7 Maanden12 Jaar
12 Maanden15 Jaar
18 Maanden21 Jaar
2 Jaar24 Jaar
3 Jaar28 Jaar
4 Jaar32 Jaar
5 Jaar36 Jaar
6 Jaar40 Jaar
7 Jaar44 Jaar
8 Jaar48 Jaar
9 Jaar52 Jaar
10 Jaar56 Jaar
11 Jaar60 Jaar
12 Jaar64 Jaar
13 Jaar68 Jaar
14 Jaar72 Jaar
15 Jaar76 Jaar
16 Jaar80 Jaar
17 Jaar84 Jaar
18 Jaar88 Jaar
19 Jaar92 Jaar
20 Jaar96 Jaar
21 Jaar100 Jaar

Verschillende theorieën oorsprong van Maine Coon.

Er zijn verschillende theorieën over hoe het ras tot leven is gekomen. Sommigen zeggen dat de Maine Coon afkomstig is van de langharige katten uit Scandinavië die met de Vikingen naar Amerika kwamen. En vervolgens gepaard gingen met kortharige katten die oorspronkelijk uit de buurt kwamen. Anderen zeggen dat het ras afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinette, die ze zogenaamd naar Amerika stuurde voorafgaand aan haar eigen geplande ontsnapping tijdens de Franse Revolutie.

Hoewel het een populaire theorie is, is de Maine Coon niet het resultaat van een paring tussen een kat en een wasbeer, ook al is de gelijkenis opvallend met zijn grote formaat en borstelige staart.

Persoonlijkheid

Ook al staat de Maine Coon bekend als één van de grootste kattenrassen, verdient hij zijn bijnaam de grote vriendelijke reus. Hij heeft een kalm, lief karakter en is een sociaal wezen zonder dat hij aandacht nodig heeft.

Dit ras vindt het leuk om u te volgen en houdt u graag van een afstand in de gaten. Liefde en knuffels krijgen hebben niet de hoogste prioriteit van de Maine Coon, hoewel hij meestal erg sociaal is en geniet van uw gezelschap. Door zijn vriendelijke en relaxte karakter is de Maine Coon een uitstekende keuze voor een gezinslid en heeft hij geen bezwaar tegen kinderen of zelfs honden in uw gezin.

Erfelijke ziekten:

De Maine Coon is over het algemeen gezond. Hij kan erfelijke ziekten dragen en ontwikkelen waardoor uw Maine Coon pijn heeft en minder makkelijk beweegt. De meest voorkomende erfelijke ziekten zijn:

Heupdysplasie: een orthopedische aandoening die de heup(en) aantast. Dit kan weinig of geen pijn veroorzaken, maar in het ergste geval tot ernstige kreupelheid leiden.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. De aandoening veroorzaakt verdikking van de hartspier en kan zeer plotseling benauwdheid en sloomheid veroorzaken.

Spinale spieratrofie (komt minder vaak voor): een genetische aandoening die de zenuwen in de skeletspieren van de romp en ledematen aantast, wat leidt tot spierzwakte en degeneratie.

Speciaal voor het ras:

Maine Coons zijn vriendelijk, speels gehecht aan hun baasje en zijn onwijs fan van water. Dit kattenras is daarnaast een van de grootste rassen die er bestaan. De katten zijn zo populair vanwege hun rustige en kalme karakter. Daarnaast behoort het ras tot de grootste katten ter wereld.

Voeding:

Gezien de grootte, zou u kunnen denken dat de Maine Coon veel voedsel nodig heeft om gezond te blijven. Maar dat is niet het geval. Als u uw Maine Coon te veel voeding geeft, kan hij overgewicht krijgen.

De Maine Coon is een grote kat en heeft zowel droogvoer als natvoer nodig. U hoeft hem niet speciaal voer of extra maaltijden te geven om hem gelukkig te houden.

Kleur:

De Maine Coon heeft een prachtige, lange, zijdeachtige vacht. De vacht bestaat uit een ondervacht bedekt met een glanzende, lange en waterdichte toplaag. De bruine tabby-kleur is zo populair dat veel mensen niet weten dat de Maine Coon in nog veel meer andere effen kleuren en patronen voorkomt. De kleuren die voorkomen zijn: zwart, alle tabby-kleuren en -patronen, rood of wit, schildpad en calico (gekleurde vlekken met een witte onderlaag).

Vachtverzorging:

Door de langharige vacht verwacht je veel onderhoud te hebben aan de Maine Coon maar niets is minder waar. De vacht heeft geen speciale verzorging nodig dan eens in de week te kammen. De vacht is waterafstotend en zorgt ervoor dat de kat is beschermd tegen kou, regen en sneeuw. Dit ‘vettige’ laagje zorgt er ook voor dat de vacht niet snel klit. Als je niet wilt showen met je Maine Coon is het ook niet nodig om hem te wassen.

Vaccinaties/ontvlooing/ontworming/ziektes:

Met je Maine Coon kat ga je na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen. Dit doe je als je kitten ongeveer 12 weken oud is. De leefomgeving van de kitten bepaalt het aantal vaccinaties. Hoe groter de kans op besmetting, des te uitgebreider het vaccinatieschema.

Hoe vaak katten ontwormen?
Katten ontwormen is meestal preventief. Dat wil zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Met een wormenkuur ben je er vaak snel van af. Vooral in het begin is het belangrijk om kittens wat vaker te ontwormen. Deze cyclus kun je daarna langzaam afbouwen. Aangeraden wordt om kittens een ontwormingskuur toe te dienen op 3, 5, 7 en 9 weken. Vervolgens dien je de kuur te herhalen na 3, 4, 5 en 6 maanden. Daarna is het raadzaam om je kat elk jaar 2 tot 4 keer te ontwormen. Katten die nooit buiten komen, hebben genoeg aan een halfjaarlijkse kuur en buitenkatten kun je het beste 4 keer per jaar behandelen. Twijfel je aan hoe vaak je jouw kat moet laten ontwormen? Vraag dan om advies bij een erkende dierenarts.

Tips bij het ontwormen van je kat:
Ontwormen gaat meestal in de vorm van een pilletje. Deze pil kun je gemakkelijk verwerken tussen het eten van jouw kitten of kat. Daarbij is het belangrijk dat je goed oplet of het pilletje ook daadwerkelijk wordt meegegeten. Anders heb je wellicht iets aan onderstaande tips:

  1. Duw het pilletje in het voedsel, zoals natvoer. Zo is het pilletje niet direct zichtbaar en is de kans groter dat het in een keer doorgeslikt wordt.
  2. Werkt dit niet, probeer dan het pilletje direct toe te dienen. Hierbij is het belangrijk dat je de kat gerust stelt. Laat de kat dus eerst kijken en ruiken aan het pilletje. Open daarna voorzichtig zijn bekje en dien het pilletje toe terwijl je rustig zijn keeltje aait. Zorg er in alle gevallen voor dat het pilletje wel wordt doorgeslikt.
  3. Als een pilletje echt geen optie is, is er altijd nog een pasta. Deze kun je toedienen middels een pipet. Maar let op: ook dit is nieuw voor je kat. Stel hem daarom altijd gerust en laat het lijken alsof je hem vloeibaar snoep toedient.

Maine Coon fokkers zijn al van begin af aan zeer betrokken bij de gezondheid van het ras en voeren gezondheidstesten uit voor bekende problemen alvorens te fokken. Juist doordat er veel getest wordt, blijken aandoeningen bij de Maine Coon niet vaker dan bij andere kattenrassen voor te komen.

Fokkers testen regelmatig op HCM, PKD. HD en Patella Luxatie, helaas komen deze afwijkingen voor onder Maine Coon, maar niet vaker dan bij andere kattenrassen.
Er zijn enkele erfelijke aandoeningen bekend die in meerdere kattenrassen voorkomen. Een voorkomende afwijking bij onder andere Maine Coon is Patella luxatie (PL). Dit is een aandoening aan de knieschijf bij de achterpoten. In ernstige gevallen kan een kat hier kreupel van worden. PL is erfelijk en er wordt geprobeerd deze aandoening uit het ras te fokken.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een aandoening aan de hartspier. Deze aandoening komt bij veel kattenrassen voor en ook bij de Maine Coon. Mogelijke symptomen zijn een snelle ademhaling of benauwdheid. Met een stethoscoop kan een hartruis geconstateerd worden. De kat kan weinig of slecht eten en kan zelfs verlammingsverschijnselen aan de achterpoten krijgen. Soms is een plotselinge en onverwachte dood mogelijk, zonder dat er eerder symptomen gezien zijn. HCM is niet te genezen, maar medicatie en voeding kunnen een kat met HCM ondersteunen. HCM kan erfelijk zijn, maar dit hoeft niet. Fokkers voeren DNA testen uit om HCM uit het ras te fokken. Echter ook een kat die HCM vrij is op DNA testen kan HCM ontwikkelen. Door middel van een echo kunnen tekenen van HCM opgespoord worden. Deze test biedt geen garantie op het uitblijven van HCM in de toekomst.

Spinale Musculaire Atrofie (SMA) is een erfelijke en aangeboren spieraandoening, waarbij iets mis is met de aansturing van de spieren. Op een leeftijd van 8 – 12 maanden lijkt de situatie zich te stabiliseren, maar de ernst van de aandoening zal per dier verschillen. Er bestaat geen medicatie.

Richtlijnen verzorging:

Vacht/nagels/oren

Het is heel belangrijk dat een kitten goed gesocialiseerd wordt. Socialiseren betekent dat het dier went aan mensen, aanrakingen, allerlei verzorgende handelingen zoals borstelen en nagels knippen, (vreemde) geluiden en andere dieren. De socialisatieperiode van kittens ligt hoofdzakelijk tussen de leeftijd van twee tot zeven weken. Er wordt daarnaast verondersteld dat katten ook een zogenaamde tweede socialisatieperiode kennen, die doorloopt totdat de kat veertien tot zestien weken oud is.
Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd wordt, kan het dier gaan lijden aan stress en angst. Dit kan resulteren in medische problemen en gedragsproblemen.
Een Maine Coon heeft een relatief makkelijk te onderhouden vacht, die natuurlijk wel aandacht nodig heeft. De vacht is waterafstotend en klit nauwelijks, omdat er weinig ondervacht aanwezig is. Eén keer in de week kammen en borstelen is meestal voldoende. Vergeet niet om de oksels goed te kammen, omdat daar wat makkelijker klitten kunnen ontstaan.
Wen een kitten al op jonge leeftijd aan kammen en borstelen. Zeker wanneer u overweegt uw kat naar shows mee te nemen, is het belangrijk dat het dier gewend raakt aan wassen. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om uw kat hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen, het schoonmaken van ogen en oren en eventueel het knippen van de nagels. Dit laatste kunt u eventueel door uw dierenarts laten doen, maar het is handig wanneer u dit het dier van jongs af aan aanleert.
Ook de oortjes hoeven bij een gezonde kat in principe niet schoongemaakt te worden. Bij ongedierte of buitensporig veel oorsmeer kan het wel nodig zijn dat er een menselijke hand te hulp schiet. Ga hier extreem voorzichtig te werk, want wattenstaafjes en agressieve reinigingsmiddelen kunnen de binnenkant van het oor beschadigen en vuil en bacteriën juist verder in het oor duwen. Oorsmeer dat dieper in het oor is gedrukt droogt ook al gauw als prop aan het trommelvlies en kan gaan ontsteking of het gehoor verslechteren.

Het is beter om een pluisvrije katoenen doek een beetje te bevochtigen en de oorschelp langzaam van buiten naar binnen schoon te vegen. Hier helpt het om het oor met je linkerhand vast te houden. Herhaal dit nog eens met een nieuwe doek en doe dit voorzichtig, zodat het niet pijn gaat doen of wonden veroorzaakt. Stop geen lichaamsvreemde voorwerpen of opgerolde zakdoeken in het oor van je kat, om dieper in het oor te kunnen komen – dit kan alleen de dierenarts veilig doen.

De dierenspeciaalzaak heeft ondertussen ook veel middeltjes in de schappen die speciaal voor het schoonmaken van kattenoren en kattenogen zijn. De ingrediënten

daarvan zijn vaak chemisch en ruiken vaak erg sterk. Bovendien kunnen ze bij sommige dieren allergische reacties veroorzaken.

Gebruik daarom altijd zo min mogelijk hulpmiddelen, zoals een schone doek en lauwwarm water. Mocht het nodig zijn dat de ogen of oren grondiger schoongemaakt worden, kan je dierenarts het juiste middeltje aanbevelen en dit eventueel zelf doen. Vergeet niet dat de ogen en oren van de kat erg gevoelig zijn!

maine coon